PODIJELI

Apple-ov godišnji ekološki izvještaj se pojavio na internetu, te se može vidjeti na koje sve načine kompanija iz Kupertina zarađuje novac.

Pored 61 milion funti čelika, aluminijuma, stakla i drugih industrijskih materijala dobijenih od starih gedžeta, Apple je „povukao“ i 2204 funti zlata. To čini ukupno 1102 tone plemenitog metala, a sa trenutnom cijenom zlata od 1230 dolara po unci, to čini čak 40 miliona dolara bogatstva koje se dobije izvučeno iz matičnih ploča i drugih komponenti odbačene elektronike.

Kako navodi The Refining Company, čak devet dolara plemenitog metala nalazi se u svakom desktop računaru, a Trevor Kil procjenjuje da se u iPhone telefonu nalazi 25 do 30 mg zlata (vrijednosti oko jedan dolar). Zlato se najčešće koristi u konektorima i ponekad u pinovima komponenti.

Imajući vidu da Apple prodaje milione Mac, iPhone i iPad uređaja, nije ni čudo da je veliki broj odbačenih proizvoda koji ulaze u program reciklaže pravi rudnik zlata. Pored toga, Apple je zaradio i veliku svotu novca od srebra i bakra na isti način.

IzvorBenchmark
PODIJELI