PODIJELI

Trodimenzionalno printanje ili 3D printing, proces proizvodnje fizičkih predmeta iz digitalnih slika je dostigao ogroman napredak – printanta prostetika postaje pristupačan izbor za djecu koja će ju brzo prerasti. Znanstvenici, u međuvremenu, već su skočili naprijed u budućnost i istraživači s Harvarda su predstavili svoje najnovije napretke u 4D ispisu.

U ovom slučaju, četvrta dimenzija odnosi se na vrijeme. Predmeti se započinju kreirati kao gel kompozit sastavljen na ravnoj površini, a zatim proširuje u trodimenzionalnom obliku, kada je potopljen u vodu. Gel sadrži sitna vlakana celuloze (organski spoj koji se nalazi u biljkama). Njihovu usklađenost određuje i njihovu ukočenost i stupanj do kojeg će nabubriti kada se vlakna stave u vodu.

Tim sa Harvarda, na čelu s Jennifer Lewis sa Wyss Institute sveučilišta, su kao inspiraciju koristili biljke koje mijenjaju svoj oblik tijekom vremena izloženog vanjskim podražajima poput sunčeve svjetlosti, temperature ili vlage. Njihova demonstracija pokazuje 4D printani cvijet koji poprima svoj oblik nakon doticaja s vodom.

Koncept 4D printanja nije nova stvar; MIT profesor Skylar Tibbits uveo je ovaj izraz prvi put na konferenciji TED 2013. Godine. No, dok Tibbits za proces koristi 2 materijala, jedan mekan i jedan tvrd, tim sa Harvard-a koristi samo jedan – vlaknasti gel koji nazivaju “hidrogelna kompozitna boja”.

Ono što se moglo vidjeti iz demonstracije je što je 4D printanje sposobno rješavati. Nadamo se da 3D printanje jednog dana može stvoriti novo tkivo ili potpuno funkcionalan zamjenski organ. Dodana dimenzija vremena znači, u teoriji, da se isprintani predmeti mogu prilagoditi i mijenjati svoj oblik kako se ljudsko tijelo mijenja. Ali stručnjaci sa MIT-a tvrde da je to još uvijek daleko, jer se čak i manje složeni 3D isprintani predmeti i materijali nisu još usavršili.

Bez obzira na to, stvarajući pokretni trodimenzionalan objekt od nečega dvodimenzionalnog je prilično impresivano. Pogledajte demonstraciju tima sa Harvard-a u videu ispod.

Dok smo još u razmišljanju da li kupiti originalne ili zamjenske tonere, možemo se nadati skorašnjem napretku i razmišljanju o tome što bismo prvo isprintali sa 3D ili 4D printerom.

PODIJELI