PODIJELI

Jedna izraelska softverska kompanija uticala je da tehnološki gigant Apple pojača sigurnost svog mobilnog operativnog sistema pošto je razvila špijunski program koji omogućuje kompletnu kontrolu iPhone telefona, javljaju danas izraelski mediji.

Špijunski softver “Pegasus” iskoristio je ranije nepoznatu slabost Appleovog mobilnog operativnog sistema iOS 9.3.5, navodi se u izvještajima koje je objavila sigurnosna kompanija za pametne telefone Lookout sa sjedištem u San Francisku i Citizen Lab sa Univerziteta Toronto koja prati aktivnosti na internetu. Zbog toga su iz Applea uputili hitnu molbu korisnicima da updateuju operativne sisteme svojih mobilnih telefona koji su već dostupni.

Softver može da uđe u trag pozivima i kontaktima, sakuplja lozinke, čita SMS i e-mail poruke, snima razgovore i ustanovi gdje se korisnik nalazi.

“Shvatili smo da gledamo u nešto što niko ranije nije vidio. To je jedan od najsavršenijih softvera za sajber špijunažu”, ocijenio je Mike Marry istraživač u Lookoutu.

Pomenute dvije kompanije su navele kako iPhone može biti potpuno kompromitovan dodirom prsta.

Izraelska NSO grupa, autor softvera, osnovana je u Hercliji kraj Tel Aviva 2010., a prije dvije godine ju je za 210 miliona dolara kupio Partners Management LLC iz San Franciska, ali je kancelarija ostala u Izraelu i u njoj rade uglavnom Izraelci, navodi Tims of Izrael.

Osnovala su je dva bivši pripadnika elitne obaveštajne jedinice 8200 izraelske armije, navodi Forbes.

Otkriće špijunskog softvera počelo je neuspjelim pokušajem da se hakuje jedan arapski aktivista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ahmed Mansur, poznati borac za ljudska prava, najprije je obavijestio Citizen lab kada je 10. avgusta primio neoubičajenu poruku. Obećavajući da će obijelodaniti detalje o mučenju u zatvorima UAE, nepoznati pošiljalac je poslao sumnjiv link na kraju poruke.

Nakon što je Mansur, koji je inače uvijek na oprezu, proslijedio sumnjiv tekst istraživaču Billu Marczaku iz Citizen lab, postalo je jasno je da bio meta. Istraživač Marczak je već i ranije pratio NSO grupu, a sada se obratio kolegama u Lookoutu da mu pomogne u procesu koji je nazvao “demontiranje bombe”.

NSO grupa je izdala tim povodom saopštenje u kome nije priznala da joj softver pripada ali je navela da je misija bila da se vlade osigura tehnologijom koja pomaže u borbi protiv terorizma i kriminala.

“Ugovori potpisani s klijentima kompanije zahtjevaju da se proizvodi koriste na zakonit način, odnosno da mogu biti korišteni samo u sprečavanju i istraživanju zločina”, navedeno je u saopštenju.

IzvorN1
PODIJELI