PODIJELI

3D štampači su velika stvar u svijetu već neko vrijeme, ali su oni obično preskupi i ogromni za prosječne korisnike. Međutim, startup kompanija iz San Franciska napravila je 3D štampač zapametni telefon koji je malih dimenzija i koji košta manje od 90 evra.

3D štampač OLO je objavljen na sajtu za finansiranje projekata Kickstarter, gde je uspio da sakupi osam puta više sredstava nego što je traženo, tačnije 650.000 dolara.

OLO 3D omogućava kreiranje trodimenzionalnih printova koristeći svjetlo iz ekrana pametnog telefona. Moguće je odabrati dizajn predmeta iz OLO aplikacije, ali je isto tako moguće kreirati i sopstvene.

Štampač koristi foto-polimer koji se stvrdnjava u prisustvu bijele svjetlosti koju emituje ekran. Svjetlo emitovano sa slike displeja reaguje sa pomenutom materijom i stvdrnjava je, a štampač potom diže taj stvrdnuti sloj i proces kreće ispočetka.

Ovaj uređaj napajaju četiri AA baterije koje će omogućiti 100 štampanja, a OLO 3D štampač funkcioniše sa pametnim telefonima svih veličina i brendova. On je takođe nečujan prilikom štampanja.

S obzirom na to da je OLO 3D štampač još uvijek u fazi prikupljanja sredstava, nije poznato da li će se i kada tačno naći u prodaji.

Pogledajte video:

IzvorTelegraf
PODIJELI