PODIJELI

Nakon 23 godine kompanija Yahoo! prestaje postojati.

Kompanija nakon niza skandala i poslovnih neuspjeha mijenja ime, a napušta je i direktorica Marissa Mayer.

Direktorica internetskog giganta Yahoo!-a Marissa Mayer, koju su svojevremeno u tu kompaniju uz enormnu pompu dovukli iz konkurentskog Googlea, nakon četiri i po godine za kormilom firme najavila je svoj odlazak, a u kakvom je stanju Yahoo! svjedoči i to da će nakon njenog odlaska prestati postojati pod tim imenom.

Potvrđeno je to kasno u ponedjeljak u izvještaju kompanije američkim regulatorima, u kojem se opisuju planovi preuzimanja firme od telekomunikacijskog diva Verizona.

Osim Mayer, upravu odmah nakon finalizacije transakcije, napušta i suosnivač Yahoo!-a David Filo te još četiri druga člana, a novo ime firme, nakon što preuzimanje od Verizona bude okončano, trebalo bi biti Altaba.

Čim je Mayer došla u Yahoo! u maju 2012. godine, činilo se da je tada posrnuli internetski div malo živnuo. Firma je krenula u skupa preuzimanja, među najvećom akvizicijom bio je Tumblr, pokrenuti su i brojni novi projekti, kao što je produkcija videosadržaja, za šta su angažirana i neka poznata imena, ali u završnici malo toga se pokazalo plodonosnim, a posljednji mjeseci obilježeni su sramotnim otkrićima hakerskih upada u Yahoo!-ove sisteme e-maila, koji su ocijenjeni najvećima u historiji interneta.

Verizon, koji je prije nekog vremena naumio preuzeti kompaniju za 4,8 milijardi dolara, zbog najnovijih dešavanja traži način da radikalno snizi cijenu kupovine, piše Jutarnji.

The Verge navodi da će tražilica, blogovi i homepage “preživjeti”, bar još neko vrijeme.

Radiosarajevo.ba

PODIJELI