PODIJELI

U januaru je Microsoft objavio finansijske rezultate za posljednje tromjesečje prošle godine, u kome je kompanija prijavila pad prodaje Lumia telefona od čak 57 posto. Mnogi su tada požurili da predvide kraj Windows Phone platforme.

Ove nedjelje imamo novu statistiku i to za prvo tromjesečje ove godine, ali i ona takođe otkriva veliki pad prodaje telefona sa Windows Phone platformom. Konkretno, Microsoft kaže da je poslovanje sa telefonima opalo u pogledu prihoda za čak 46 posto i da je prodato svega 2,3 miliona Lumia telefona. Ovo je drastičan pad u odnosu na isti period prošle godine kada je prodato 8,6 miliona telefona. Microsoft je otkrio da je u istom period prodao preko 15 miliona drugih telefona, a to su vjerovatno “obični mobilni telefoni” sa Nokia brendom na sebi.

Sama kompanija je priznala pad prodaje i poručila da se očekuje nastavak pada i u narednim tromjesečjima. Ovo vjerovatno i nije čudno budući da se iz usta samih čelnika Microsoft-a tokom BUILD 2016 konferencije moglo čuti da Windows Phone nije njihov fokus za ovu godinu. Kompanija je sada fokusirana na druge uređaje i poručuje da će se u pogledu Windows telefona vidjeti zanimljive stvari tek sljedeće godine.

IzvorBenchmark
PODIJELI