PODIJELI

Nova verzija Androida poznata je pod oznakom N, a uprkos tome što se još uvijek ne zna zvanično ime, internetom kruži prilično veliki broj informacija o tome šta će nova verzija popularnog mobilnog operativnog sistema donijeti svojim korisnicima, pa vam u nastavku predstavljamo one najbitnije.

Multitasking

Nedostatak mogućnosti dijeljenja ekrana tako da se dvije aplikacije mogu koristiti istovremeno biće ispravljeno ovogodišnjom verzijom Android.

Ovoj opciji će se pristupati držeći dugme za otvaranje menija sa nedavno korišćenim aplikacijama. Pored ove mogućnosti, dvoklik na pomenuto dugme omogućiće prebacivanje u aplikaciju koju smo prethodno koristili, što je jedan vid čuvene kombinacije “alt + tab” tastera na Windowsu.

Notifikacije

Notifikacije su doživjele kompletni redizajn u Android N verziji. Ikonice su manje, prostor je bolje iskorišten, a notifikacije su i funkcionalnije. Svaku notifikaciju moguće je dvaput produžiti kako bi se prikazalo više informacija nego što je to bilo moguće u prethodnim verzijama Androida.

Takođe, duže pritiskanje svake primljene notifikacije otvoriće meni sa mogućnošću podešavanje kako ćete primati notifikacije te aplikacije u budućnosti.

Padajući meni je takođe doživio promjene, pa se sada njegovim otvaranjem odmah prikazuju ikonice za ključivanje/isključivanje Wi-Fi, Bluetootha i drugih stvari, a njihov raspored je moguće promijeniti.

Podešavanja

Meni sa podešavanjima (Settings) je u Androidu N doživio promjene, pa sada svaka od opcija prikazuje više informacija prije nego što se ona otvori.

Virtuelna realnost

Google je najavio lansiranje Daydream VR platforme koja će biti bazirana na Androidu. Kako biste nju koristili biće vam potreban telefon koji će imati Daydream sertifikat sa određenim kvalitetom ekrana i senzorima kako bi se poboljšao doživljaj virtuelne stvarnosti.

Internet gigant je za sada prikazao samo jedan dizajn ovih naočara, a i druge kompanije će moći da proizvode svoje Daydream VR naočare koje će poštovati standard koji je Google kreirao. Za sada su Huawei, Samsung, LG, HTC, Xiaomi, ZTE, ASUS i Alcatel potvrdili da će raditi na Daydream kompatibilnim telefonima.

Takođe, Google je najavio da će i neke njihove aplikacije, poput YouTube-a, Street View-a i Photos-a dobiti verzije za virtuelnu realnost. Daydream će biti lansiran na jesen ove godine.

Teme za tastaturu

Na Google-ovoj zvaničnoj tastaturi moći ćemo da mijenjamo teme. Moguće je promijeniti boju, dodati ili ukloniti prostor između tastera, a moguće je odabrati i sopstvenu fotografiju kao pozadinu.

Performanse

Kompanija Google ističe da će sa novim Androidom drastično poboljšati performanse. Android N koristiće novi grafički API pod imenom Vulkan, a takođe će imati i novi JIT kompajler. Google ističe da će to poboljšati bateriju, kao i da će veličina aplikacija i njihova instalacija biti manja, odnosno kraća.

Novi emotikoni

Google će sa Androidom N predstaviti i 13 novih emotikona.

Pogledajte video:

IzvorTelegraf.rs
PODIJELI