PODIJELI

Posmatrano izdaleka, ovaj septembarski događaj nije se razlikovao mnogo od prethodnih – Apple je predstavio novi iPhone, sa novim karakteristikama i nekoliko nadogradnji.

Ipak, bliži pogled otkriva veliki izazov sa kojim je ova kompanija prvi put morala da se suoči: riječ je o povjerenju korisnika koje je u prošlosti bilo bezuslovno.

Ovo je prvi iPhone koji je predstavljen nakon vijesti da je prodaja ovih uređaja pala u svijetu i prvi put da su se korisnici zapitali da li se kompanija tri godine zaredom neće udaljiti od istog dizajna.

Ispostavilo se da su delimično bili u pravu – iako je zakrivljeni dizajn kućišta ostao gotovo isti, kompanija je uvela i neke novine.

Jedna od o kojoj se najviše govorilo bilo je izostavljanje 3.5-milimetarskog ulaza za slušalice i upotreba bežičnih slušalica.

Nove slušalice nose naziv AirPods, imaju sopstveni čip zvani W1, a povezivaće se putem Lightning priključka i iClouda sa Appleovim uređajima.

 

Da li se nalaze u ušima ili ne, uređaj će moći da detektuje na osnovu specijalnih senzora, a naročito audio zadovoljstvo korisnicima će pružati stereo zvučnici koji su dvaput bolji nego na iPhoneu 6.

Još jedna velika novina je da su oba modela otporna na vodu i prašinu, a tu je i redizajnirano Home dugme koje se ne pokreće – kada korisnik pritisne taster, dobija haptički odziv koji imitira osećaj fizičkog dodira.

Jedan od najvećih aduta novog smartfona je zadnja kamera sa dvostrukim sočivom od 12MP, koja će, na žalost ,biti rezervisana isključivo za model 7 Plus, dok će korisnicima iPhonea 7 na raspolaganju stajati prednja kamera od 7MP i zadnja od 12MP.

Nova kamera dolazi sa boljom optičkom stabilizacijom slike, 60 odsto bržim i 30 odsto energetski efikasnijim senzorima, a njen blic troši 50 odsto manje svjetlosti.

Sočiva bilježe boje na različite načine, a u uređaju se ove dve vrste prikaza spajaju u jednu cjelinu, sa ciljem stvaranja boljih fotografija nego ikada ranije. Sveukupno, ova tehnologija omogućava pravljenje svjetlijih i oštrijih fotografija, sa više detalja i naglašenijom dubinom.

Što se ostalih karakterstika tiče, iPhone 7 ima aluminijumsko kućište, 64-bitni četvorojezgarni A10 procesor, i najnoviji Appleov operativni sistem – iOS 10. Veličina ekrana ostala je ista – “sedmica” ima ekran od 4.7-inča, a 7 Plus 5.5-inčni ekran.

Kada je riječ o memoriji, ni ovaj put ne postoji opcija proširenja, pa će korisnici na raspolaganju imati uređaj od 2GB RAM-a sa prostorom za skladištenje podataka od 32GB, 128GB i 256GB, dok iPhone 7 Plus dolazi sa 3GB RAM-a.

Jačina baterije još nije spomenuta, ali se navodi da će trajati dva sata duže.

Prednarudžbina iPhonea 7 počeće 9. septembra, a uređaj bi na policama prodavnica trebalo da se nađe 16. septembra.

Cijena modela s najmanje memorije (32GB) iznosiće 649 dolara, a iPhone 7 Plus sa isto toliko memorije koštaće 769 dolara.

Kupci će moći da biraju između dvije nijanse crne, roze, srebrne i zlatne boje.

AirPods slušalice dobijaće se uz uređaj, a u zasebnoj varijanti će biti dostupne od oktobra, po cijeni od 159 dolara.

Kako će korisnici prihvatiti nove uređaje i da li će Apple opravdati njihova očekivanja, ostaje da se vidi.

Na istom događaju predstavljena je i druga generacija pametnog Apple sata.

Apple Watch 2 ima dvojezgarni procesor, dvaput svjetliji ekran, otporan je na vodu do dubine od 50 metara i ima ugrađen GPS, piše Engadget.

Njegova cijena iznosi 369 dolara, dok će pametni sat prve generacije sa novim procesorom korisnici moći da kupe za 269 dolara.

Činjenica da će u Apple Watch biti ugrađeni novi procesori znači da će uređaj moći da isprati nove verzije operativnih sistema, odnosno WatchOS-a.

Iako je dizajniran prvenstveno kao fitnes uređaj, na Appleovom pametnom druge generacije biće moguće igrati video igru Pokemon Go.

PODIJELI