PODIJELI

Ako niste Samsung ili Apple morate uložiti puno napora da im ‘uzmete’ barem djelić tržišta. HTC je u tome uvijek uspijevao. Sada imaju novu ‘zvijedu’ – HTC U11 koja je već izazvala popriličan ‘hype’ u svijetu smartphonea.

Zašto? Zato što ima odličan dizajn, metalno tijelo, senzor za otisak prsta i sjajno leži u ruci.

HTC-ova kvaliteta izrade je legendarna, a u tom segmentu nije razočarao ni U11. Prekriven je staklom što možda i nije toliko dobro ako pretpostavimo da će vam ispadati. Otporan je na vodu, ima IP67 certifikat što znači da će preživjeti pad u malo količinu vode ali ne i pad u vodu dublju od metar.Prednja strana uređaja je vrlo jednostavna. U poređenju sa flagship modelima Samsunga, LG-a ili Applea, U11 izgleda poprilično zastarjelo. Ali neka vas to ne zavara. Ekran je vrlo jasan, ima dobre boje iako je LCD.

 

Strane uređaja ne izgledaju neobično ali ima jedna stvar koja mi se posebno svidjela. Donji dio strana je osjetljiv na pritisak što znači da jednostavnim stiskanjem strana uređaja možete raditi neke stvari.

Senzor za otisak prsta je jednostavan, radi ono što mu je posao bez ikakvih problema – otključavanje telefona se dešava gotovo u istom trenutku kada stavite prst na senzor.

Nema utora za slušalice ali u kutiji uz telefon dobijete ‘noise cancelling’ slušalice, a dobijete i USB-C adapter. Ovo bi vas moglo poprilično nervirati, barem mene jeste.

Specifikacije:

  • Ekran: 5.5in quad HD LCD (590ppi)
  • Procesor: Octa-core Qualcomm Snapdragon 835
  • RAM: 4GB of RAM
  • Memorija: 64GB + microSD card
  • OS: Android 7.1.1 with HTC Sense
  • Kamera: 12MP rear camera with OIS, 16MP front-facing camera
  • Povezivost: LTE, Wi-Fi, NFC, Bluetooth 4.2 and GPS
  • Dimenzije: 154 x 76 x 9.1mm
  • Težina: 168g

Kamera

U11 ima 12MP kamera. Moram priznati da me je poprilično iznenadila kvaliteta kamera budući da se ne morate baš pretjerano truditi da napravite zaista odlična fotografije. Bogate su detaljima, bojom, i na moje zaprepaštenje, fotografije u uslovima nešto lošijeg osvjetljenja su zaista dobre.

Kamera ima popriličan broj manuelnih kontrola za ‘pro’ mode fotografisanja. To može biti komplikovano ali za ljubitelje dobre fotografije i ne baš.

Prednja ili selfie kamera ima 16 MP i također pravi sjajne fotografije čak i u uslovima slabog osvjetljenja. Ima tri ‘modea’ – selfie video, selfie panorama i selfie photo. Više puta sam testirao ‘selfie panorama mode’ ali nisam uspio napraviti kvalitetnu fotku. 🙂 Vjerovatno je do mene budući da su internet korisnici oduševljeni ovom opcijom.

Squeeze-me

Gotovo ništa na HTC U11 nije jedinstveno. Kažem ‘govoro ništa’ zato što ipak postoji jedna stvar koju nećete naći na drugim modelima. To je Edge Sense. Jednostavno stisnete stranice uređaja kako biste aktivirali neku radnju. Možete podesiti jačinu stiska, te radnju koju pokreće.

Po defaultu je naštimano da pokreće kameru. Mana mu je to što stiskanjem strana uređaja za okidanje, odn. fotografisanje može izazvati poprilično mutnu fotografiju zbog pomjeranja. Dakle, bolje je da jednostavno pokrenete kameru, a fotku pravite kako ste i navikli.

Ostalo

Uređaj ima sjajne zvučnike, rekli bismo čak i bolje od uređaja većeg dijela konkurencije. HTC je stagnirao kada je u pitanju veličina ekrana, te njegove granice. Rekli bismo da je HTC U11 sjajan telefon koji su ljudi iz kompanije ‘sakrili’ u stari dizajn.

Stražnja strana mu je moderna i ‘hrabra’ dok je prednja poprilično dosadna u poređenju sa nekim drugim modernim uređajima.

Mnogima će se svidjeti njegov sjaj i boje ali utiska smo da je u pitanju strašan telefon koji kao da je dizajniran za 2015., a ne za 2017. kada je zvanično predstavljen.

Prednosti koje izdvajamo su osjetljivost na pritisak sa strane, odlična kamera, mogućnost nadograđivanja memorije microSD karticom, dobar ekran, te baterija za koju tvrde da može trajati više od 24 sata. U mom slučaju to baš i nije bilo tako ali, ruku na srce, niko ne koristi telefon onako kako sam ga ja koristio ovih dana.

Mane nismo previše tražili ali ako već moramo nešto da izdvojimo to su velike granice ekrana, zastarjeo dizajn, te nedostatak utora za slušalice.

PODIJELI