PODIJELI

Uz svu priče, natpise, spekulacije i uzbuđenje koje okružuje 3D printere, poneko bi mogao pomisliti da su klasični printeri na zalasku. Međutim još je prerano za otpis. Ako malo bolje pogledate, tržište je i dalje puno naprednih modela i tipova, s oznakama koje vjerojatno samo proizvođač može dešifrirat i prepoznati. Tako da ako namjeravate kupiti novi printer, vjerujemo da ste u velikoj nedoumici kako izabrati baš onaj koji će odgovarati vašim potrebama. Bilo da vam printer treba za kućne potrebe, školu ili pak za potrebe printanja u vašem uredu ili firmi, sigurni smo da će vam ovaj kratak vodič biti od velike koristi pri odlučivanju.

Kao prvo, morate odgovoriti na sljedeća tri ključna pitanja:

  1. Koliko često koristite printer?
  2. Treba li vam printanje u boji ili ne?
  3. Koliko stranica mjesečno planirate printati?

Nakon što se odgovorili na prethodno navedena pitanja, možemo se upustiti u raspravu o tome koji printer će vam više odgovarati tintni (ink-jet) ili pak laserski printer. Navest ćemo prednosti i mane obje vrste printera. Također ćemo spomenuti koje su im mogućnosti, ako se radi o mulitifunkcionalnim uređajima (copy/print/scan…).

Laserski pisači i multifunkcijski uređaji

Laserski pisač ostavljaju otisak na papir pomoću lasera koji osvjetljava dio printera koji se naziva bubanj. Dio bubnja koji je osvjetljen postaje električki nabijeno polje, pa se na nabijenje dijelove bubnja nakupljaju fine čestice praha (tonera) u boji. Poslije prolaska papira kroz bubanj, boja je zaljepljena na papiru. Zbog toga je ova vrsta printera najbolja za printanje dugih tekstova.

Prednosti laserskog printera su prvenstveno veća brzina printanja i veća kvaliteta isprintanog teksta. Napomenimo da je kvaliteta printanja otprilike jednaka kod oba tipa pisača, ali samo ako je tekst stranice normalne veličine oko 12pt ili ako koristite veći font. No, ako printate manje fontove tada su laserski printeri superiorniji. Za razliku od tintnih pisača, laserski ne pate od začepljavanja glave I generalno su jednostavniji za održavanje.

Morate imati na umu da nije isto printate li 500 stranica mjesečno tako što ćete printati u dva dana po 250 stranica, ili ćete svaki dan printati po 20ak stranica. Ukoliko se radi o prvom slučaju, tada bismo vam preporučili laserski printer. Nadalje laserski printeri imaju mnogo veći kapacitet cartridge pa neki s jednim mogu ispisati i preko 20 000 stranica.

Laserski printeri imaju nekoliko mana, a to su: prvenstveno velika nabavna cijena i većinom su bez boja. Ukoliko baš želite kupiti laserski pisač u boji, skupo ćete proći, a osim toga, često su veliki i ne preporučuju se za korištenje kući ili malim uredima.

Tintni (ink-jet) printeri i multifunkcionalni uređaji

Kao što im samo ime kaže za svoj rad koriste tintu (tekućinu) koju printer pod elektroničkom kontrolom polako ispušta na papir. Papir upija tintu i ona se zadržava na njemu nakon sušenja.

Dvije najveće prednosti tintnih printera su niska nabavna cijena i mogućnost printanja u boji. Bilo da želite printati cijelu sliku ili jednostavan grafikon, uvijek ćete proći bolje s tintnim pisačem. Čak je i kvaliteta stranica u boji na strani tintnog pisača. Tintni pisač je u mogućnosti reproducirati savršeno slaganje boja dok to nije slučaj kod laserskih pisača. Također pri odabiru modela bitno je raspitati se postoje li zamjenske tinte za isti, jer njihovo korištenje automatski predstavlja značajnu dugoročnu uštedu.

Multifunkcijski uređaji koji spadaju pod domenu tintnih printera imaju više dodatnih opcija, osim klasičnih copy i scan tu su još i čitač kartica, grafički ispis na printabilne DVD medije, direktan foto ispis, wi-fi povezivanje itd.

Mana ima nekoliko, a najproblematičnija je to što su, ako se ne koriste redovito, skloni začepljenju ispisnih glava. Karakteriše ih mana brzina ispisa i manja količina ispisa stranica po cartridgeu.

Uz sve gore navedeno kao savjet plus, skrenut ćemo vam pozornost na to da je razlika u cijeni između multifunkcionalnih uređaja i samo printera jako mala, pa imajte to u vidu (dobro dođe imati “kopirkicu” u kući ili uredu). Stoga, ako kupujete printer, kupite ga jer ga uistinu trebate i znate za što ćete ga koristiti. Tada Vam neće biti žao zbog investicije.

U zaključku možemo reći da: ako se vaš odabir ne bazira većinom na cijeni, tada je izbor vrlo jednostavan. Ako možete platiti malo više i printat ćete samo crno-bijele stranice, laserski printer je odličan izbor za vas. S druge strane tintni pisači imaju solidne mogućnosti i briljirat će kod kućnog korištenja, ukoliko Vam ne smeta češća izmjena boje i sporije printanje.

Alisa Mura

PODIJELI